mandag 13. juni 2011

Tips til deg som vil prøve ut raw food

Ok, raw food uka mi gikk til et visst sted der jeg mistenker at alt blir varmet opp til over 41 grader… Men jeg er fortsatt ganske opptatt av å prøve ut nye, sunne oppskrifter, og jeg tror kanskje jeg skal prøve meg på en ny raw food uke en gang. Dessuten har jeg (mye på grunn av de feilene jeg gjorde) plukket opp en del nyttige tips til andre som vil prøve ut raw food:

Ta det gradvis. Ikke begynn å spise all mat rå med en gang, start forsiktig. Hvis ikke risikerer du at magen protesterer (mange blir også oppblåst i begynnelsen, noe jeg heldigvis ikke ble). Begynn for eksempel med rå frokost noen dager, så rå lunsj, så rå middag osv, og spis masse grønnsaker og frukt innimellom.'

Du trenger ikke gå 100 %. De aller færreste gjør det. Det er jo uansett ikke slik at oppvarmet mat er spesielt dårlig for deg, det er bare at rå mat er mye bedre;)

Spis nok, og få i deg proteiner og sunt fett. Du kan lett føle deg mett uten at du egentlig er det. Det er også smart å spise oftere enn det du vanligvis pleier, og å ta mange mellommåltider. Hamp, sopp og ulike spirer er gode proteinkilder. Du kan også benytte deg av proteinpulver.

Ikke spis noe du ikke har lyst på. Sunn mat er vel og bra, men den skal også være god. Ikke tving det i deg bare fordi det er rått (og kanskje var dyrt), spis det fordi du har lyst på det! Det er bedre å spise noe som ikke er rått en å spise noe som ikke er godt.

Dyrk dine egne spirer. Det er enkelt, sunt, bilig, godt og dessuten raskere enn man skulle tro. Tror jeg kommer til å lage et eget innlegg om dette, for det var virkelig en suksess! Men ikke gjør som meg og lag altfor mye på en gang. Det er grenser for hvor lenge spirene holder seg i kjøleskap, tror jeg…

Legg nøtter i bløt. De får en litt mykere, kremet konsistens og blir mye lettere å fordøye, pluss at du får i deg flere av de sunne næringsstoffene. Dette er noe jeg kommer til å fortsette med, bløtere nøtter smaker bedre.

Ikke gå for de vanskeligste oppskriftene. Det er for det meste bare nøtter, frukt, grønt og frø i forkledning uansett, og du kan få til mye som er både godt og enkelt.

Vær nøye med råvarene. Økologisk er bra, og pass på at alt er friskt og godt. Skyll alt nøye, og forvell det hvis du er usikker (nei, det er ikke rått, men det er bedre enn magesjau). Ikke la nøtter og frø ligge for lenge, de kan bli småharske uten at du merker det. Noen frø med høyt fettinnhold bør faktisk helst ligge i kjøleskap, som linfrø og hampfrø.

Ha utstyret i orden. Du som spiser raw food burde ha en god food prosessor, en stor fryser og et kjøleskap med mye plass. Mange velger også å kjøpe tørkemaskin, noe som er VELDIG smart hvis du har valgt denne livsstilen. (Men ikke løp og kjøp før du vet om det er noe for deg…)

Bruk internett for det det er verdt. Det finner masse gode sider og blogger om raw food, både på norsk og på engelsk. Selvsagt er ikke alt like bra, så vær litt kritisk også. Kommer kanskje til å legge ut noen gode lenker senere.

Ha mye tid til overs, i hvert fall i begynnelsen. Det tar litt på når du må lage så mye fra bunnen av. Du slipper jo steketid og koketid, men bløtleggingstid og tørketid er tid det også.

Bruk oppskrift hvis du er usikker. Jeg valgte for det meste å lage mine egne oppskrifter fordi det er gøy, men da risikerer du at ikke alt blir like godt. Stol på dem som har drevet med dette en stund.

Ta kosttilskudd. Ekstra vitaminer og omega3 er aldri dumt. B12 kan også være en ide, hvis du lever 100 % vegetarisk.

Gå på kurs. Da kan du lære masse nyttig av en sikker kilde. Undersøk litt om det finnes noe i nærheten av deg (du kan for eksempel se på nettet eller forhøre deg i en helsekostbutikk eller på en vegetarrestaurant.)

Det var mine tips. Håper det er til hjelp for de som er interessert. Noen som har noe jeg burde legge til i lista?

1 kommentar: