torsdag 19. august 2010

20 tips for deg som vil være sunn på budsjett

Halvparten av alle jeg kjenner flytter for å studere denne høsten (jeg kommer til å savne dere!), og det er sikkert ikke så lenge igjen før jeg også forlater heimen. Så her er noen tips til folk som plutselig må betale mat og en hel del andre ting selv, og i tillegg ønsker å holde det sunt. Jeg har tatt med noen tips som har med kjøtt å gjøre, tenkte det kanskje kunne være interessant for andre. Noe av dette er hentet rett fra KK, noe fra fattige studenter, noe fra min mor, noe fra meg selv:

1) Lag wok, det er sunt og rimelig siden du bruker mindre kjøtt og mer grønnsaker.
2) Tenk på hva slags frukt du kjøper. En del frukt varierer i pris etter sesongen. Ellers er eple, banan og appelsin er forholdsvis billige mens melon for eksempel er noe dyrere.
3) Spis havregrøt. Det er både sunt og billig og smaker godt med rosiner eller frukt.
4) Spe ut karbonadedeigen med for eksempel bønner, løk, mais eller paprika, og du har nok kjøtt til enda en middag. Eller...
5) Slutt å spise kjøtt eller spis mindre av det. Slik sparer du penger, og det finnes dessuten masse god vegetarmat.
6) Linser er en god kilde til proteiner for vegetarianere og andre og kan bruker som tilbehør, i supper eller i gryteretter.
7) Sei er den rimeligste frossenfisken. Dessuten smaker den mer enn torsk og er herlig ovnsbakt eller i hjemmelagde fiskekaker.
8) Lag omelett, det er et fint alternativ til middag, og det samme er grove brødskiver med makrell i tomat eller tunfisksalat.
9) Bland tunfisk, krabbe eller blåskjell på boks med pasta eller ris og grønnsaker, og du har en god lunsj eller middag.
10) Skvallerkål og brennesle er faktisk spiselig og helt gratis. Brukes omtrent som spinat, bare husk å forvelle det først og plukk kun de yngste skuddene.
11) Bruk rester til lunsj eller en ny middag. Pasta eller ris kan brukes i salat, kokt potet kan stekes, risengrynsgrøt kan bli til rislapper, pannekaker kan ovnsstekes med salt fyll osv...
12) Lag middag eller annen mat i store porsjoner og frys ned det du ikke spiser opp til en annen gang.
13) Planlegg en ukes middag og handle kun én dag i uken, det lønner seg ofte og gjør at du ikke blir fristet til dyrere impulskjøp.
14) Grønnsakssupper er godt og billig. Jeg nevner i fleng gulerotsuppe, løksuppe, kålsuppe og potetsuppe.
15) Kjøp oksehaler, svineknoker og suppebein. Hvis du tar deg tid kan du lange mange billige supper med god kraft.
16) Spis mindre godteri og drikk mindre alkohol. Penger er spart og du kan føle deg sunn.
17) Bruk hele kyllingen eller kalkunen. Først spiser du det du orker i en middag, restene kan du plukke til en kyllingsalat og beina kan du koke i en nydelig suppe.
18) Sopp er godt og mye billigere enn kjøtt. Kan for eksempel erstatte kylling eller oksekjøtt i posegryteretter.
19) Torskenakker er et billig, godt og oversett stykke av fisken. Du finner det hvis du vanker i de riktige fikebodene.
20) Å lage ting fra bunden er mer tidkrevende, men det er også gjerne morsommere, billigere, bedre og sunnere enn å kjøpe ferdiglaget eller halvfabrikat. Det gjelder også pålegg.

Hvis du har noen gode tips selv er det bare å dele dem i kommentarfeltet. Lykke til alle sammen! :)

2 kommentarer:

  1. Dette var bra. Likte ideen med å spe ut karbonadedeigen. (har ant det, men ikke giddet. Har jo egentlig en del å si!)
    Har du noe magisk tips til en som ikke har fryser?? Og kanskje en god wok oppskrift...:)

    SvarSlett
  2. Har nok noen frysertips ja... Og wok er jeg selvutnevnt ekspert på! Det kommer etterhvert:)

    SvarSlett